Forligskredsen bag Nationalpark-loven har besluttet at iværksætte en undersøgelse af mulighederne for at etablere en ny nationalpark på et område på 175.000 hektar ved Smålandsfarvandet, som ligger mellem Sjælland, Lolland, Falster og Møn. Hvis planerne realiseres, vil det resultere i Danmarks sjette nationalpark og den største hidtil.
Borgmesteren i Næstved Kommune modtager oplysningen med glæde og stolthed. Carsten Rasmussen udtrykker, at en nationalpark i Smålandsfarvandet vil anerkende de væsentlige naturværdier, som både kommunen og nabokommunerne har lige uden for deres dør.
- I Næstved nyder vi at besøge Karrebæksminde og Enø for at opleve naturen, bade og tilbringe tid med venner og gæster. En nationalpark vil tiltrække flere turister, der får øjnene op for vores unikke tilbud, siger han.
- Naturen ved Smålandsfarvandet er specielt kendetegnet ved en lang række marine og kystnære naturtyper med laguner, sandbanker, strandenge og rev. Nu går arbejdet i gang med at undersøge, om en nationalpark i Smålandsfarvandet kan skabe værdi for naturen, lokalsamfundet og de mange danskere, der ønsker at få større naturoplevelser tættere på, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Næste skridt i processen er specifikke forundersøgelser, hvis resultater skal præsenteres for forligskredsen. En forundersøgelse består af en gennemgang af naturområder og kulturhistorie, en landskabsanalyse og en vurdering af potentialet for turisme og erhverv. Samtidig skal der afholdes en række borgermøder, ekskursioner og workshops samt sikres inddragelse af lokale ressourcepersoner.
- Vi vil engagere os konstruktivt med de relevante myndigheder og betragter planerne som en anerkendelse af det gode samarbejde mellem kommunerne omkring Smålandsfarvandet, forklarer Carsten Rasmussen. Han tilføjer, at der nu skal i gang med dialogen med lokale borgere, erhvervslivet og alle, der interesserer sig for at være en del af en nationalpark.
Faktaboks
- Nationalparkerne skal bl.a. styrke formidlingen af områdernes betydningsfulde natur- og kulturværdier, for at bevare og styrke naturens kvalitet og mangfoldighed og for at skabe større sammenhængende naturområder og landskaber af national og international betydning.
- En forundersøgelse består af en gennemgang af naturområder og kulturhistorie, en landskabsanalyse og en vurdering af potentialet for turisme og erhverv. Samtidig er formålet at afklare den lokale opbakning som er en forudsætning for en fremtidig udpegning. Der skal derfor afholdes en lang række borgermøder, ekskursioner og workshops samt sikres inddragelse af lokale ressourcepersoner.
- Der er i dag fem nationalparker i Danmark: Nationalpark Thy, Nationalpark Mols Bjerge, Nationalpark Vadehavet, Nationalpark Skjoldungernes Land og Nationalpark Kongernes Nordsjælland.