Nordea-fonden støtter Dybsø Naturskole med 200.000 kr. til projektet "Vild mad vi kender" | www.naestvednyt.dk
Næstved Kommune og Dybsø Naturskole ved Svenstrup syd for Næstved har modtaget en flot bevilling på 200.000 kr. fra Nordea-fonden til etablering af et overdækket udekøkken, der skal introducere børn og unge til vild mad gennem retter, de allerede kender.
Projektet sigter mod at gøre madlavning til en lærerig og sjov oplevelse, hvor deltagerne kan lave deres egne 'natur-pizzaer' og 'natur-burgere' ved at kombinere sunde og lokale ingredienser med ting, de finder i naturen. Målet er at styrke unges forhold til mad og natur, samtidig med at de får værdifuld viden om, hvordan man udnytter de råvarer, der findes lige uden for døren.
Udekøkkenet vil delvist blive bygget ud fra genbrugsmaterialer. Ved at inddrage genbrugsting i konstruktionen bliver det muligt at skabe et køkken, der ikke kun er funktionelt, men også et symbol på ansvarlighed over for miljøet.
Projektet vil ikke kun være til gavn for børnene og de unge, men det åbner også op for et samarbejde med lokale grupper som Natur & Ungdom Sydsjælland og DDS-gruppen "Tonkawa stammen". Dette giver en platform for forskellige aldersgrupper og organisationer til at lære, dele og skabe sammen.
Gennem dette nye udekøkken håber Dybsø Naturskole at vække nysgerrigheden hos de unge og give dem forståelse for, hvad naturen har at byde på. Madlavning bliver ikke kun en nødvendighed, men en mulighed for kreativ udfoldelse og læring. Fra plukning af vilde urter til indarbejdelse af naturens ingredienser i sund mad, vil projektet opfordre de unge til at tænke anderledes om fødevarer og deres oprindelse.
At finde mad i naturen kan være en spændende og lærerig oplevelse for børn og unge, men det er også en god måde at opbygge deres forståelse for bæredygtighed og naturens ressourcer.
- Derfor arbejder vi hen imod at skabe et unikt udendørs madlavningsforløb, som kombinerer praktisk madlavning med udforskning af naturen, herunder aktiviteter som at finde og anvende vilde urter og spiselige planter, siger Lars Walsted Christoffersen, leder af Dybsø Naturskole.
Målet er at starte op i april, og vi håber at kunne fortsætte indtil august eller september. Vi får plads til ca. 25 elever eller andre naturinteresserede ad gangen, som får mulighed for at lære om det, naturen tilbyder ved brug af kreative opskrifter, som f.eks. pizza og burgers, der nemt kan tilberedes udendørs, siger Lars Walsted Christoffersen.
I hjertet af projektet er et nyt initiativ, hvor vi vil bygge en stenovn lavet af genbrugsmaterialer, der følger bæredygtige principper, siger han.
I forbindelse med madlavningen vil vi også etablere siddepladser og bålpladser, hvor børn og unge kan samles og nyde maden, mens de lærer om naturen, fortæller han.
Samarbejdet med spejdere og Natur & Ungdom, som regelmæssigt besøger området og holder forløb, er også en vigtig del af projektet.
For at realisere dette projekt søger vi finansiering fra fonde, inklusive Friluftsrådet.
- Vi håber at rejse yderligere 50.000 kr., og vi lægger også midler i projektet, siger Lars Walsted Christoffersen.
I år har der været næsten 4.000 elever og gæster på Dybsø Naturskole. Det er primært skoler og elever fra Næstved man henvender sig til. Dog kan skoler fra andre kommuner også booke sig ind mod betaling.