Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. '
Artiklen om Røde Kors Næstved-Fuglebjerg er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved
Røde Kors Næstved-Fuglebjerg afdeling har ca. 230 medlemmer - 450 personer, hvis man tæller de frivillige med. Afdelingen dækker hele Næstved Kommune på nær tidligere Suså Kommune, der er en selvstændig afdeling. Kun indsamling kører fælles med Næstved-Fuglebjerg afdelingen.
Der foregår rigtig mange forskelligartede aktiviteter i Røde Kors lokalt. Herunder kan du se en oversigt over grupperne, og hvor du kan henvende dig, hvis du har lyst til at blive frivillig eller har brug for tjenesten.
Landsindsamling – Første søndag i oktober går frivillige hvert år fra dør til dør for at samle midler ind til hjælpearbejde. I 2024 blev 46% af donationen lokalt givet via MobilePay , men indsamlingsbøsserne blev også fyldt op med kontanter. I alt blev der indsamlet 110.000 kr. på de cirka 80 ruter, der blev travet igennem af frivillige. En del af pengene blev samlet ind foran butikker, der har søndagsåbent. Det lykkedes kun at dække 25% af ruterne med frivillige, så skulle du have lyst til at være med i år, er du meget velkommen til at kontakte Palle/Røde Kors.
Kommunen er inddelt i områderne Tappernøje, Mogenstrup, Holmegaard, Fuglebjerg, Glumsø og Næstved, der igen er underopdelt i grupperne A til E. Gruppens indsamlingskoordinator sørger for at køre de indsamlede midler til et centralt opsamlingspunkt i Næstved sidst på dagen.
Besøgstjenesten – Ældre medborgere, der savner kontakt i hverdagen, kan søge efter en besøgsven gennem Røde Kors. Du kan også selv blive besøgsven og være med til at sprede glæde og bryde ensomhed for mennesker, der er alene. Du besøger et andet menneske et par timer hver eller hver anden uge og lytter interesseret til livshistorien, så kommer samtalen af sig selv. E-mail til naestved.besogsvenner@rodekors.dk.
Café Fuglen – I den hyggelige og hjemligt indrettede café i Fuglebjerg kan man tirsdag til fredag eftermiddag kigge ind og mødes et par timer med andre over en kop kaffe og et stykke kage. Det er også mødested for forskellige foreninger og aktiviteter. Kortklubben holder blandt andet til her. Find den på adressen Fuglebjerg Butikscenter, Byagervej 17, 4250 Fuglebjerg. Ring 2388 0131.
Familienetværkets formål er at skabe netværk på kryds og tværs af familier. Der sigtes mod at bygge et godt og solidt sammenhold op, hvor medlemmer hjælper hinanden med, hvad de tumler med i hverdagen. Det er også et sted, hvor man kan få rådgivning. Frivillige fra Røde Kors står for aktiviteter, der løbende lægges op i gruppens Facebookgruppe. Ring 2075 8677 eller e-mail til hansto@rodekors.dk , hvis du vil være med.
Førstehjælp – sektionen tilbyder kurser i førstehjælp til private, foreninger, virksomheder, skoler og institutioner. Herudover kan man følge det lovbefalede førstehjælpskurser ved erhvervelse af kørekort, vedligeholdelseskurser og kurser tilpasset specielle behov. Ring 4094 4385 eller e-mail fam.stoltze@stofanet.dk, hvis du vil vide mere.
Integrationscaféer – Er du lige kommet til Danmark, eller har du været her et stykke tid? Så er du velkommen i én af Røde Kors’ to integrationscaféer i lokalområdet, hvor der holdes møder et par gange om måneden. Her har du mulighed for at få en frivillig ven og venskabsfamilie, der hjælper dig til rette i Danmark. I øver det danske sprog, du får hjælp til at forstå det danske samfund og den danske kultur, og I kan sammen tage på ture. Her er flygtninge fra Ukraine og Eritrea, men mennesker fra hele verden er velkomne!
Har du lyst til at blive netværksperson, så kontakt Røde Kors.
· Kultur- og sprogcaféen Sydpolen, Parkvej 109, 4700 Næstved. Ring 3072 1335 eller e-mail arneha@rodekors.dk.
· International Café i Brøderup, Korskilde Bibliotek, Korskildevej 2A, 4733 Tappernøje, ring 2099 5733 eller e-mail hanneogasger@gmail.com.
Kvindenetværk ”Q-net” hjælper kvinder, der står i en svær situation og fx har været udsat for vold. Netværket er også for børn. De frivillige lytter og hjælper under tavshedspligt med fx møder med kommunen og praktiske opgaver. Ring 4240 0427 eller e-mail lishel@rodekors.dk , hvis du enten har brug for støtte eller kunne tænke dig at blive frivillig. Alternativt ring 4251 3600 eller e-mail bonnieludvigsen@gmail.com .
Nørklerne - Der nørkles både til sårbare målgrupper i Danmark som hjemløse, krisecentre og plejehjem og til mennesker i krise rundt om i verden, hvor fattigdom og kulde gør vinteren svær at komme igennem. I Næstved og Fuglebjerg strikker nørklerne bl.a. små bamser til indsamlerne og syr indkøbsnet til salg i butikkerne. Indtjeningen går til støtte i Røde Kors' indsatser både nationalt og internationalt. Kan du lide at strikke, hækle eller sy – og vil du være en del af et fantastisk fællesskab? Så ring 2126 8213 (Næstved) eller tlf. 2612 0972 (Fuglebjerg).
Julehjælp deles ud til økonomisk trængte børnefamilier. I 2024 fik hver familie et gavekort på 900 kr. til COOP. Ring 4161 2432 eller e-mail piatur@rodekors.dk , hvis du vil høre mere.
Samaritterne hjælper ved sportsstævner, koncerter mv. Med deres uddannelse og en akuttaske står de klar ved pludselig opstået sygdom og uheld som fx hjertestop og bistik. De kan bestilles til events både inden for og uden for kommunens grænser. De deltager bl.a. også på Roskilde Festivalen. Ring 2086 9054 eller e-mail al-naelstved@rodekors.dk for at booke dem.
Samværdighed - Den ene samværsven er et menneske, der har en psykiatrisk diagnose eller er psykisk sårbar. Den anden er en Røde Kors-frivillig, som har lidt overskud og gerne vil lære et andet menneske at kende og måske blive et pusterum i en hverdag, hvor det tunge og svære kan fylde meget. Samværet aftales mellem vennerne både, hvad hyppighed og aktiviteter angår. Det kan være samtale over en kop kaffe, gå- eller cykeltur, en tur på café eller i biografen, eller blot sidde lige så stille sammen med hver sin syssel hjemme hos den ene. Ring 2280 2432 eller e-mail naestved.samvaerdighed@rodekors.dk , hvis du kunne tænke dig en samværsven.
Patientstøtte - I samarbejde med Næstved Sygehus har Røde Kors en sygehus-besøgstjeneste. Ring 5338 3080 eller e-mail til gitgar@rodekors.dk, hvis du kunne tænke dig enten at blive støtteperson eller har brug for støtte.
Vågetjenesten – Frivillige i Røde Kors sidder i de sidste timer af et døende menneskes liv og yder omsorg. Det kan være i eget hjem eller på et plejecenter. Ring 4024 2432 eller e-mail naestved.vaagetjenesten@rodekors.dk , hvis du kender nogen, der har brug for vores hjælp. Du er også meget velkommen som frivillig.
Genbrugsbutikker. Røde Kors har to lokale genbrugsbutikker:
· Kindhestegade 6B, 4700 Næstved med åbningstider mandag-fredag 10-17, lørdag 10-13. Ring 2577 8782, hvis du kunne tænke dig at blive frivillig.
· Byagervej 15, 4250 Fuglebjerg. Butikken har åbent mandag og fredag 10-14, tirsdag-torsdag 10-17, lørdag 10-13. Ring 2855 9530, hvis du vil være frivillig. Desuden har Røde Kors som noget nyt en internet-butik: www.rodekorsgenbrug.dk .
Ungdommens Røde Kors (URK) Næstved er en gruppe unge, som brænder for at gøre noget godt for børn og unge i lokalsamfundet. De laver aktiviteter med børn på krisecentre og børn af mødre i Q-netværket (efterværn). Derudover laver de aktiviteter med ukrainske børn og lejlighedsvis tager de i BonBonland, Lalandia og til sportsevents. Se aktiviteter på Instagram: spilopperne_naestved, e-mail til naestved.forperson@urkmail.dk .
Flyvende Palle
I Røde Kors afdeling Næstved-Fuglebjerg er det Palle, der sætter tekster og billeder grafisk op som frivillig kommunikationsansvarlig. Teksterne får han fra de forskellige interessegrupper eller fra en frivillig kommunikationsmedhjælper. Genbrugsbutikkerne står selv for deres kommunikation udadtil, men Palle hjælper med skilte og annoncer. Han er også administrator på Næstved-Fuglebjergs lokale Røde Kors Facebookside, og deres repræsentant i Næstved Integrationsråd. Palle producerer informationsfoldere og plakater til Besøgstjenesten, Integrationscaféerne og alle de andre undergrupper.
Vejen til Røde Kors startede for Palle i 2013, hvor han tilbød at gå med i landsindsamlingen. Året efter sagde han ja til at blive indsamlingsleder, hvilket han har været siden, dog med en pause i 2019-2022. Palles baggrund ligger inden for den grafiske verden, hvor han som mediegrafiker arbejdede de seneste 34 år i Nationalbanken, inden han gik på pension i 2014.
HISTORIEN OM RØDE KORS
Idéen til Røde Kors opstod i 1859, da schweizeren Henri Dunant under en rejse i Norditalien så, hvordan tusindvis af døende og sårede soldater lå hjælpeløse tilbage på slagmarken. Organisationen har sit navn fra symbolet det røde kors, som er omvendt af det schweiziske flag.
Den første krig, Røde Kors var aktiv i, var den danske- tyske krig i 1864. I årene efter blev der dannet Røde Kors-selskaber i flere lande, og i dag er Røde Kors til stede i 192 lande. I Danmark blev Foreningen af syge og såredes pleje under krigsforhold oprettet den 26. april 1876.
FAKTA
· 35.000 medlemmer i Røde Kors Danmark
· 204 afdelinger
· Medlemskab af Røde Kors koster årligt 250 kr. (enkelt person) og 375 kr. (husstand) · Hjemmeside: https://naestved.drk.dk/ · Facebookside: https://www.facebook.com/RodeKorsNaestved