Smid ikke ud Repair Cafe i Næstved reparerer gratis

Mange ting nu om dage bliver smidt ud, hvis de går i stykker. Nogen gange er det dog ganske lidt, der skal til, for at problemet er fikset. 

Den idé har over 100 Repair Caféer taget til sig, hvor frivillige  rundt om i hele landet prøver at reparere mindre ting for private. Og det er både til gavn for pengepungen og miljøet.

 For to år siden åbnede Repair Cafe i Næstved, fortæller Ole Nyvang. 

I Næstved er der 15 frivillige, som står bag cafeen, der har åbent hver den første lørdag i måneden. Kommer man med en ting, der skal checkes og repareres, skal man selv være til stede i mens. Her er der så til gengæld gratis kaffe og kage i ventetiden.

Man kan komme med stort set alt, blot skal man selv kunne bære tingene, lyder kravet.

Ved lørdagens cafédag dukkede omkring 25 personer op med bl.a. en støvsuger, en ventilator, en kaffemaskine, en køkkenmaskine, en rundsav, en printer og flere stykker tøj til reparation.

-Vi kan håndtere op til cirka 40 personer pr. gang, siger Ole Nygaard fra Repair Café Næstved. Når man ankommer bliver man skrevet op, tingene vejet og man får tildelt et nummer. Så checker de frivillige reparatører de medbragte ting og reparerer, hvis det er muligt.

- Vi har bl.a. et par pensionerede elektromekanikere og syersker blandt de frivillige, så det er en stor fordel. Andre er selfmade reparatører, fortæller Ole Nyvang.

I 2023 var der åbent otte gange i cafeen, og her lykkedes det i gennemsnit  at foretage 29 reparationer pr. gang i Næstved. 

Der føres statistik i alle cafeerne over hele landet, og CO₂ besparelserne beregnes ud fra tingenes vægt mv. Her kunne alle cafeerne i Danmark i 2023 tilsammen notere, at reparationerne sparer cirka 12 tons CO₂ om måneden. 

Alle er velkomne hos Repair Cafe  Næstved.  Der holdes åbent den første lørdag i hver måned kl. 10 til 14 i Kulturhuset Boderne på Sct. Peders Kirkeplads. Man kan læse mere om Repair Cafe Næstved på Facebooksiden med samme navn.

En stor køkkenmaskine kommer til at fungere igen allerede efter få minutter 
i hænderne på en af de frivillige. 




En ventilator var røget på gulvet, og virkede ikke bagefter. Den blev også fikset.

De frivillige syersker kan hjælpe med mindre reparationer af tøj.

Ole Nyvang (siddende th) står for check in af gæsterne i Repair Cafe Næstved.


Fotos: ISO 4700 Photography - Jan Christensen

Skal vi også hjælpe dig med unikke billeder eller video ?
Kontakt ISO 4700 Photography - E-mail: fotojan@outlook.dk

Se kalenderen - Det sker i Næstved

Send et tip om 112-nyheder eller "Det sker i Næstved". Husk at skrive dit telefonnummer.

Navn

Mail *

Meddelelse *

Du kan også kontakte Næstved Nyts redaktion og fotograf på e-mail: fotojan@outlook.dk

Seneste nyheder

Nyhedsarkiv med lokale nyheder - klik her

Vis mere