Den polske ambassade besøgte Næstved ved mindearrangement for flystyrt under Anden Verdenskrig

Af Jan Christensen

Frivilligcenter Næstved på Farigmagsvej dannede lørdag rammen om et mindearrangement som Polsk forening i Næstved stod bag. Arrangementet havde bl.a. deltagelse fra den polske ambassade, hvor både den polske konsul Borys Stelmaszczuk og forsvarsattache Jacek Malinowski deltog.

Anledningen var markeringen af 81-årsdagen for et Royal Air Force flystyrt i 1943, hvor Anden Verdenskrig pludselig uventet ramte Midtsjælland på tragisk vis.

Besætningen på flyet var polsk og fløj for 138 Special Duty Squadron, der havde base i Tempsford nær Cambridge i England. Eskadrillen stod for de hemmelige nedkastninger af våben og faldskærmsagenter i alle de tysk besatte lande under Anden verdenskrig. Flyvningerne til Polen gik ofte via Danmark.

I 1943 deltog også mange polske flyvere i de operationer som Royal Air Force og organisationen Special Operations Executive stod bag for at hjælpe modstandsbevægelserne i de besatte lande i Europa.

Deltagerne i mindearrangementet kom både fra Polsk Forening i Næstved, den polske ambassade og flere var også kommet fra København for at være med i arrangementet i Næstved og forudgående ved højtideligheden i Slaglille ved Sorø, hvor flystyrtet fandt sted under Anden Verdenskrig d. 17. september 1943.

Historien om selve flystyrtet kan læses her


Familien Zieunski fra København deltog også i arrangementet og fik en snak med den polske forsvarsattache i Danmark Jacek Malinowski (nr. 4 fra venstre) og den polske konsul i Danmark Borys Stelmaszczuk, (nr. 2 fra højre).

10-årige Anton var iført sin spejderuniform fra ZHR (Spejderforeningen for Republikken Polen) og han var sammen med søsteren Emilia (tv) også med til at lægge blomster for de polske flyvere.


Den polske forsvarsattache Malinowski, formanden for Polsk forening i Næstved Lidia Szuster og den polske konsul Stelmaszczuk med kransene, der blev lagt på gravene for de dræbte ved flystyrtet i 1943.


Flystyrtet blev lørdag eftermiddag også markeret i Slaglille ved Sorø hvor de fem polske besætningsmedlemmer fra flystyrtet i 1943 ligger begravet. Formanden for Polsk forening i Næstved Lidia Szuster ses forrest. Til højre ses mindesmærket for flyverne.

Fotos: ISO 4700 Photography - Jan Christensen


Skal vi også hjælpe dig med unikke billeder eller video ?
Kontakt ISO 4700 Photography - E-mail: fotojan@outlook.dk

Se kalenderen - Det sker i Næstved

Send et tip om 112-nyheder eller "Det sker i Næstved". Husk at skrive dit telefonnummer.

Navn

Mail *

Meddelelse *

Du kan også kontakte Næstved Nyts redaktion og fotograf på e-mail: fotojan@outlook.dk

Seneste nyheder