Klaus Eusebius Jakobsen: Kampen for at Næstved bliver Europæisk Kulturhovedstad i 2032 fortsætter

Af Jan Christensen

Kampen om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2032 er ikke tabt, selv om der ikke i det kommunale budget for 2025 er afsat midler til projektet. Det siger formand Klaus Eusebius Jakobsen fra foreningen Næstved som Europæisk Kulturhovedstad 2032 i en kommentar til Næstved Nyt, efter at byrådet onsdag indgik budgetforlig for næste år.

Der afsættes ikke i 2025 kommunale midler til Kulturhovedstadsprojektet, men et enigt byråd valgte at tilføre 80 mio. kr. næste år til øget velfærd i Næstved Kommune.

- Det er ærgerligt, men det var også forventeligt, at Kulturhovedstaden ikke kom med i budgetforliget. Kulturen har generelt haft trange kår i den nuværende byrådsperiode, siger Klaus Eusebius Jakobsen.

- Men vi fortsætter arbejdet. Der er stadig to år til at forberede ansøgningen. Kulturministeriet og EU vil officielt invitere alle danske kommuner til at byde ind på Europæisk Kulturhovedstad i september 2025, og så vil der være deadline 12 måneder senere, i september 2026, siger Klaus Eusebius Jakobsen.

- Til den tid vil det være et nyt byråd, der skal træffe beslutningen, og Kulturhovedstaden vil uden tvivl blive et hovedtema i kommunalvalgkampen i efteråret 2025, mener han.

- Til den tid er invitationen fra EU kommet. Der er fokus på Europa, fordi Danmark har EU-formandskabet. Og efter fire magre kulturår, vil flere politikere sætte fokus på at styrke kulturindsatsen for de tusindvis af vælgere, der opsøger masser af kultur her i byen og i København - og gerne ser en kulturhovedstad, siger Klaus Eusebius Jakobsen.

- Og i Næstved har vi allerede lavet en forundersøgelse om Europæisk Kulturhovedstad, så vi står rigtig godt, selv om det havde været en fordel at sætte gang i en mere grundig forberedelse, fortsætter han.

- Vi glæder os også over, at erhvervslivet skubber på for at få store, internationale events til Danmark. Både Dansk Industri, Dansk Erhverv og det lokale erhvervsliv opfordrer til at satse på kultur. Og vi ved fra Aarhus, der var Europæisk Kulturhovedstad i 2017, at kultur sikrer beskæftigelse, styrker økonomien og skaber øget livskvalitet, siger Klaus Eusebius Jakobsen.

- Ved at sige nej til Europæisk Kulturhovedstad i 2032 vinker Næstved farvel til muligheden for at få tilført kulturområdet i Næstved mere end 100 millioner kroner, der følger med titlen fra EU, staten, fonde og sponsorer.

- De penge vil i stedet lande i en anden dansk by, da EU for længst har vedtaget, at Danmark får tildelt værtskabet for Europæisk Kulturhovedstad i 2032, siger Klaus Eusebius Jakobsen.



Klaus Eusebius Jakobsen (tv) fortæller, at foreningen bag ideen om Næstved som Europæisk Kulturhovedstad i 2032 kæmper videre for projektet.

Foto: ISO 4700 Photography - Jan Christensen


Skal vi også hjælpe dig med unikke billeder eller video ?
Kontakt ISO 4700 Photography - E-mail: fotojan@outlook.dk

Se kalenderen - Det sker i Næstved

Send et tip om 112-nyheder eller "Det sker i Næstved". Husk at skrive dit telefonnummer.

Navn

Mail *

Meddelelse *

Du kan også kontakte Næstved Nyts redaktion og fotograf på e-mail: fotojan@outlook.dk

Seneste nyheder