Omfattende kontrol med ulovligt fyrværkeri i hele landet


Grafik: Jan Christensen

Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret fyrværkeri på 209 fysiske salgssteder i dagene op til nytår rundt i Danmark. På 26 steder er der fundet fyrværkeri, der ikke må sælges.

Derudover har styrelsen konstateret ulovligt salg af fyrværkeri fra 139 profiler på sociale medier og 23 hjemmesider. 

- Vi besøger alle typer salgssteder, men prioriterer salgssteder, hvor vores erfaring viser, at der kan være størst risiko for at finde ulovlige produkter.

I år har vi 11 steder fundet batterier, raketter og fontæner, hvor kontrol tidligere har vist, at de ikke var sikre og importørerne derfor var blevet pålagt at stoppe salget af hensyn til forbrugernes sikkerhed. Det viser, at vores kontrol fortsat er nødvendig, siger Nicoline Zederkof Jensen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

I Jyderup har politiet i går fundet et større parti ulovlige kanonslag, og en professionel fyrværker er blevet sigtet for at sælge kanonslagene til private. 

Politiet fik et tip om, at der blev solgt ulovligt fyrværkeri, og ransagede to bunkere beliggende i Jyderup vest for Holbæk. Med bistand fra Forsvarets ammunitionsrydningstjeneste blev der på stedet fundet 1700 kraftige kanonslag. En 36-årig professionel fyrværker brugte de to bunkere, og politiet standsede en bil på vej frem til stedet, hvor føreren indrømmede, at han netop havde købt fyrværkeri på stedet. Den 36-årige fyrværker sigtes derfor for at sælge ulovlige kanonslag til private.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi er rigtigt glade for at få fat i det parti kanonslag, så vi har kunne forhindre, at de kom i omløb nytårsaften. Vi ved, at det kan være farligt, og det generer utroligt mange mennesker, så vi er meget tilfredse med fundet, siger vicepolitiinspektør Jacob Olsen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Fyrværkeren blev løsladt efter endt afhøring og kan nu se frem til et retsligt efterspil.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man køber fyrværkeri fra lovlige salgssteder og undgår at købe ulovligt fyrværkeri fra sociale medier og hjemmesider. 

Det er også vigtigt at følge Sikkerhedsstyrelsens fem gode råd: Brug altid beskyttelsesbriller, brug kun lovligt, godkendt fyrværkeri og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri, hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden, hold sikkerhedsafstanden og læs brugsanvisningen.

Hvis man selv oplever, at fyrværkeri fejler, når det skydes af, kan det anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen via https://produkter.dk/anmeldelser.

Send et tip om 112-nyheder eller "Det sker i Næstved". Husk at skrive dit telefonnummer.

Navn

Mail *

Meddelelse *

Du kan også kontakte Næstved Nyts redaktion og fotograf på e-mail: fotojan@outlook.dk

Seneste nyheder

Nyheder fra arkivet (klik her)

Vis mere