Næstved går ikke fri i stor undersøgelse af pesticidrester i drikkevandet

En ny landsdækkende undersøgelse udført for Danmarks Naturfredningsforening afslører, at 17 procent af boringerne i Næstved Kommune de seneste fem år har indeholdt pesticidrester. Ud af 86 boringer fandt vandværkerne rester af pesticider i 15 af dem, og to af disse lå endda over grænseværdien.

I årtier har danskerne nydt godt af rent drikkevand, der hentes op fra undergrunden og efter simpel iltning og filtrering sendes ud i vandhanerne. Men drikkevandet og vandværkernes forsyningssikkerhed er truet af pesticider, og i sidste uge advarede Danske Regioner om, at forureningen af drikkevandet har nået et kritisk punkt.

På landsplan blev der sidste år fundet pesticidrester i 51,8 procent af de 2062 aktive drikkevandsboringer, der blev analyseret. 261 af disse boringer overskred grænseværdien for drikke- og grundvand. Det svarer til godt hver ottende boring. En opgørelse fra Danmarks Naturfredningsforening viser, at der i løbet af de seneste fem år er fundet pesticidrester i 96 ud af landets 98 kommuner.

I 79 af kommunerne har man fundet pesticidrester over grænseværdien for drikke- og grundvand i én eller flere boringer. Opgørelsen er baseret på data fra GEUS-databasen Jupiter, hvor vandværkernes laboratorier løbende indberetter målinger af det grundvand, der anvendes til drikkevand.

Vandværkerne skal udtage en vandprøve fra de aktive drikkevandsboringer til analyse for blandt andet pesticider mindst hvert femte år. 

Selvom der på landsplan er fundet pesticidrester over grænseværdien i mere end hver ottende boring, kan man trygt drikke vandet fra hanen, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening,

Når vandværkerne finder pesticidrester eller kemikalier i drikkevandsboringerne, bliver det nemlig undersøgt, hvor høje koncentrationer der er i vandet. Hvis koncentrationen overstiger grænseværdien for, hvad der er tilladt, må vandet ikke blive sendt ud i vandhanerne.

Førhen blev boringer taget ud af drift, hvis der blev fundet rester af pesticider. Men i dag er vandværkerne i stigende grad tvunget til enten at anlægge nye boringer, fortynde vandet med vand fra andre boringer eller rense sig ud af problemet for at kunne levere drikkevand, der overholder myndighedernes krav.

AI grafik




Send et tip om 112-nyheder eller "Det sker i Næstved". Husk at skrive dit telefonnummer.

Navn

Mail *

Meddelelse *

Du kan også kontakte Næstved Nyts redaktion og fotograf på e-mail: fotojan@outlook.dk

Seneste nyheder

Nyheder fra arkivet (klik her)

Vis mere