Herlufsholm Skole modtager Det Grønne Flag fra Friluftsrådet for femte år i træk

Friluftsrådets grønne flag vajede i flagstængerne foran Trollehallen, da borgmester Carsten Rasmussen besøgte Herlufsholm Skole mandag formiddag. 

Anledningen var, at skolen netop er blevet tildelt Det Grønne Flag for et stort og strategisk arbejde med natur, miljø og bæredygtighed i undervisningen og i driften. Gennem det seneste skoleår har Herlufsholm især arbejdet med at skabe et bæredygtigt forbrug og afholdt flere arrangementer med en grøn og miljøvenlig vinkel.


Fra venstre ses direktør Tim Petersen, borgmester Carsten Rasmussen, dagelev Lara Xapana og konstitueret rektor Martin Arvedlund. Papirflagene viser FN´s 17 verdensmål.  

”Vi er meget stolte af, at vi opnår denne udmærkelse fra Friluftsrådet, endda for femte år i træk. Det er en anerkendelse af skolens og godsets målrettede arbejde med natur- og miljøinitiativer, uanset om det er i klasseværelset eller på vores grønne arealer,” sagde direktør på Herlufsholm, Tim Petersen ved arrangementet.


Direktør Tim Petersen fortalte grundskolens elever om skolens og godsets arbejde 
med forskellige natur- og miljøinitiativer

Borgmester Carsten Rasmussen  ønskede Herlufsholm Skole tillykke med Friluftsrådets Grønne Flag

Mange grønne tiltag på skolen

I sin tale nævnte borgmester Carsten Rasmussen bl.a. de mange tiltag indenfor solceller, affaldssortering og biodiversitet som er sat i gang på Herlufsholm.

"I gør noget for kloden og ved de grønne tiltag herude. Det er bl.a. med jeres fantastiske solcelleanlæg, hvor I nu også har fået en back up. Så kan I nemlig gemme strømmen til, når det bliver gråvejr." 

"I gør også rigtig meget ved affaldsorteringen, og noget tredje er, at I sammen med jeres dygtige gartnere har besluttet jer for, at der er nogen arealer herude, der ikke altid behøver at være nyslåede. Her skal der være vilde blomster, sådan at bierne og insekterne har det bedre. Det er supergodt gået", sagde borgmesteren.

Lige nu er det travle dage på Herlufsholm, men flere lærere og elever havde alligevel taget en pause fra eksamensarbejdet for at deltage i ceremonien og fejre anerkendelsen af skolens arbejde med bæredygtighed.

En af dem der holdt pause fra eksamenslæsningen, var Lara Xapana, der går i 3.g. Om kort tid afslutter hun syv års skolegang på Herlufsholm Skole og bliver student. Hun holdt ved arrangementet også en tale om bæredygtighed.

Pas på det nære miljø

”Vi som skole har haft mange tiltag, hvilket Det Grønne Flag også er et bevis på. Jeg vil dog vove at påstå, at det ikke er flaget, der gør os unikke", sagde hun.

"Der har i over 450 år været en skole her bag Skovklostrets mure. År efter år har der været mennesker, der har passeret stedet og givet det videre til den næste generation, så de også kan dannes. Det kan kun lade sig gøre, fordi bæredygtighed er i selve kernen af Herlufsholms værdier. 

Bæredygtighed er at passe på CO₂-udledningen, men det er også at passe på vores nære miljø. På disse mure. På Susåens klukkende vand. På det voksende græs. Miljøet er verden, og verden er miljøet.

Endelig er der den sociale bæredygtighed. Vi kender alle til den unikke sociale situation, vi har på Herlufsholm. Vi har et enestående sammenhold, men der har været problemer, det er der ingen tvivl om", fortsatte hun. 

"Vi har et socialt ansvar for hinanden og for at gøre vores traditioner og fællesskab bæredygtige, så vi alle kan være her både nu og i fremtiden. Det kræver omtanke for vores kammerater, og for at vi efterlader skolen som et fremragende sted for fremtidige diple (kostelever, red.), hvor de kan boltre sig uanset baggrund. Det er også bæredygtighed", sagde Lara Xapana.  


Lara Xapana holdt tale om bæredygtighed og det nære miljø.  

Bæredygtig undervisning 

I skoleåret 2023-2024 har Herlufsholm fortsat og udvidet en række grønne initiativer, som er blevet bemærket af Friluftsrådet. Skolen har sit eget solcelleanlæg, som forsyner skolen med grøn strøm, samt en ladestation til elbiler, der får den overskydende strøm fra produktionen. 

Skolen sorterer nu affald på eget sorteringsanlæg i 15 forskellige kategorier. På udendørsarealerne er Herlufsholms gartnere blevet inspireret af principperne bag det kommunale initiativ ”Vild med Vilje”, og flere grønne områder er nu blevet udlagt til vild natur for at øge biodiversiteten omkring skolen, fortæller skolens Grønne Flag koordinator Kasper Østergaard Jensen.

Bæredygtighed er også blevet et bærende element i undervisningen. Lærerne har taget bæredygtighed til sig som emne og udviklet faglige forløb om grøn energiforsyning, hvor skolens egen energiproduktion bliver brugt som eksempel, og om udledning af kemiske stoffer i miljøet. 

Som en del af fritidsaktiviteterne på skolen har en gruppe af elever startet en Social and Environmental Club for at lære mere og drøfte tiltag inden for genbrug, affald og bæredygtighed. 

”Alt i alt har elever, lærere, ledelse og teknisk personale udført et flot arbejde for en grønnere skole. Vi glæder os over skolens engagement og ser frem til at følge deres miljømæssige og pædagogiske indsats i de kommende år, således at skolen kan bibeholde Det Grønne Flag,” lyder det i udnævnelsen fra Friluftsrådet. 

På Herlufsholm skole glæder man sig nu til at arbejde endnu mere med bæredygtighedstiltag i det kommende skoleår. 

”Vi ser en meget stor synergieffekt, når de tiltag, som vi foretager i skole- og godsdriften, også kan komme eleverne til gavn i undervisningen, og når eleverne kan komme med input til udviklingen. Man kommer aldrig i mål med bæredygtighed, man kan altid forbedre sig, og vi ser frem til at fortsætte det strategiske arbejde med de grønne initiativer,” fortæller direktør Tim Petersen. 

"På bestyrelsesniveau arbejder vi på skolen og godset også med ESG rapportering (miljø-, sociale og ledelsemæssige forhold, red.) for at synliggøre den retning, vi bevæger os.  Det med bæredygtighed er nogle strategiske initiativer, vi har sat i gang for mange år siden. 

Vi var faktisk den første uddannelsesinstitution her i Danmark, der i 2021 lavede en omfattende ESG bæredygtighedsrapport, og det har vi så gjort hvert år lige siden", fortæller Tim Petersen. 

Elever fra grundskolen var med til at fejre Herlufsholms 5. Grønne Flag i træk. Efter talerne blev der serveret en til dagen passende grøn kage.


Friluftsrådets Grønne Flag er for femte år i træk tildelt Herlufsholm Skole for skolens arbejde med Friluftsrådets miljøundervisningsprogram.

FAKTABOKS

Grøn Skole-programmet under Friluftsrådet Grøn Skole er den danske del af det internationale miljøundervisningsprogram Eco-Schools, hvor mere end 59.000 skoler i 73 lande deltager. 

For at få Friluftsrådets Grønne Flag skal en skole opfylde syv punkter:

1. Grønt råd, der skal diskutere idéer og forslag til miljøarbejdet på skolen. 

2. Grøn vision, som omhandler skolens grønne værdier, og hvordan skolen arbejder for at nå sine mål. 

3. Grøn revision, hvor skolen gør status over nuværende udgangspunkt og mulighed for forbedringer i forhold til bæredygtighed. 

4. Grøn handleplan med konkrete planer for grønne handlinger og aktiviteter. 

5. Evaluering af grønne handlinger som løbende opfølgning på indsatsen. 

6. Grøn undervisning med aktiviteter med fokus på miljø og bæredygtighed. 

7. Information og involvering om grønne initiativer for at videndele med andre skoler og uddannelser.

----

Fotos: ISO 4700 Photography - Jan Christensen

Tekst: Jan Christensen

Nyhedsarkiv med lokale nyheder - klik her

Vis mere
Loading posts...
Følg Næstved Nyt på sociale medier

Annonce:

Næstved Bibliotek, Kvægtorvet

Grønnegades Kaserne Kulturcenter

Arena Næstved