Næstved Kommune vil skrive til Klimaministeren efter udfordringer med udrulningen af fjernvarme


Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M). 
Foto: Adam Rieper, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

På det kommende møde i Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget 29. januar 2024 skal udvalget tage stilling til en henvendelse til klimaministeren, som administrationen har udarbejdet efter udfordringer med udrulningen af fjernvarme flere steder i Næstved. 

Udfordringer er ikke unikke for Næstved, men ses i mange kommuner, lyder det endvidere i udkastet.

Årsagen til disse udfordringer er blandt andet faldende gaspriser og stigende omkostninger til anlæggelse af fjernvarme på grund af stigende priser og lønninger.

På grund af udfordringerne har administrationen i Næstved Kommune udarbejdet et forslag til et brev til klimaminister Lars Aagaard. Brevet fokuserer på, at Næstved Kommune, i samarbejde med fjernvarmeselskaberne, har gennemført mange initiativer for at udrulle fjernvarmen.

Men de nuværende udfordringer er et nationalt anliggende, og derfor appellerer Næstved Kommune i brevet til, at ministeren ændrer rammebetingelserne, så fjernvarmen kan udrulles.

Udrulningen af fjernvarme er vigtig for at nå i mål med Næstved Kommunes DK2020-klimaplan. I udkastet til brevet til ministeren formuleres, at der er behov for initiativer, som giver fjernvarmeselskaberne mulighed for at tilbyde borgere og virksomheder prisaftaler, som er mere attraktive.

Dette kan efter kommunens vurdering eksempelvis ske gennem:

  • Tilskudsmuligheder.
  • Genindførelse af tilslutningspligt/ja-tak-ordning eller lignende initiativ for at sikre fjernvarmeselskabernes kundegrundlag og investeringssikkerhed.
  • Mere fleksible regler for fjernvarmeselskabernes økonomi, herunder muligheder for en længere afskrivningsperiode for anlægsaktiver.
  • Justering af beregningsmetoderne i projektforslag, så flere fjernvarmeprojekter kan blive rentable

Henvendelsen til klimaministeren afventer nu endelig godkendelse af udvalget.

Send et tip om 112-nyheder eller "Det sker i Næstved". Husk at skrive dit telefonnummer.

Navn

Mail *

Meddelelse *

Du kan også kontakte Næstved Nyts redaktion og fotograf på e-mail: fotojan@outlook.dk

Seneste nyheder

Nyheder fra arkivet (klik her)

Vis mere