Oversvømmelser og stormskader - Hvem skal betale ?


Foto: Colourbox / Home

Først var det stormfloden i slutningen af oktober, så stormen Pia lige op til jul, den kraftigste storm i otte år, og i disse dage er det snestorm og kraftig regn, der har ramt landet. Og mere er på vej, skal vi regne med.

Mange steder er boligejere og andre ramt af skaderne fra det voldsomme vejr, og det er blevet tydeligt, at der skal bruges store beløb på klimasikring af byer og boliger mange steder i landet.

Men hvem skal betale? Det spørgsmål trænger sig på i disse dage.

Derfor har ejendomsmæglerkæden Home bedt analysevirksomheden YouGov undersøge dette blandt et repræsentativt udsnit af den voksne befolkning.

Undersøgelsen, der har ca. 2.000 besvarelser, viser, at flest danskere, 34 %, mener, udgifterne til at sikre de hjem i Danmark, der er i risiko for oversvømmelse, skal fordeles ligeligt mellem ejerne, kommunerne og staten.

Næstflest, 24 %, mener, at boligejerne selv må til lommerne.
Kun 5 % mener, det er kommunerne alene, der skal stå med regningen for klimasikring af de udsatte hjem.”Det er tydeligt, at de fleste mener, sikringen af danskernes hjem er en fælles opgave, som de ikke synes kommunerne og boligejerne bør stå alene med,” siger boligmarkedsanalytiker og talsperson i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Han understreger, at Home ikke har en holdning til, hvordan udgifterne skal fordeles.

Forskelle i holdning – mellem landsdele og aldersgrupper
Undersøgelsen fra YouGov og Home, der er gennemført i ugen inden stormen Pia gik i land i Danmark, viser også, at der er forskelle i holdningerne fra landsdel til landsdel og i de forskellige aldersgrupper.

Jo ældre man bliver, jo mere markant er flertallet, der synes, at udgifterne skal fordeles ligeligt mellem ejerne, kommunerne og staten. Fra 23 % blandt de yngste til 42 % blandt de ældste.

Der er flest i Hovedstaden, 14 % mod eksempelvis kun 7 % på Sjælland, der synes, at det er kommuner og stat, der skal afholde udgifterne – uden bidrag fra boligejerne.

I Nordjylland er det til gengæld 35 %, der mener, at boligejerne selv må betale for at sikre deres boliger, mod altså kun 24 % på landsplan.

Blandt de 18-29-årige er det 10 %, der synes, at det alene er kommunerne, som skal afholde udgifterne til at sikre de udsatte boliger, mens det blot er 1 % af danskerne over 60 år, der deler den holdning.

Mindst skråsikre på, hvem, der skal betale, er kvinderne. Her er det 17 %, der svarer ’ved ikke’ på spørgsmålet, mens det tilsvarende kun er 9 % af mændene. Det er omkring, hvorvidt boligejerne selv skal betale, kvinderne med 19 % er noget mindre afklarede end mændene med 29 %.

FAKTA: YouGovs undersøgelse for Home viser blandt andet også, at det kun er 3 % blandt ejere af helårsboliger og 4 % blandt sommerhusejerne, der ’i høj grad’ eller ’meget høj grad’ frygter, at deres nuværende hjem er i risiko for oversvømmelser efter skybrud, stormflod eller forhøjet vandstand.

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for ejendomsmæglerkæden Home. Der er i alt gennemført 2010 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 8. - 15. december 2023.

Send et tip om 112-nyheder eller "Det sker i Næstved". Husk at skrive dit telefonnummer.

Navn

Mail *

Meddelelse *

Du kan også kontakte Næstved Nyts redaktion og fotograf på e-mail: fotojan@outlook.dk

Seneste nyheder

Nyheder fra arkivet (klik her)

Vis mere